11. listopadu 2010

bezbariéry, povodně a řez

výtah z norem a vyhlášek týkající se povodní jsem zatím graficky nezpracoval, protože je ještě zmatenější, než výtah z bezbariér.

podle ČSN 73 6201 patří lávky do méně chráněné kategorie a pro posouzení jejich minimální volné výšky (MVV, tedy čáry, pod kterou nesmí v návrhu klesnout mostovka). pro naše účely je dokonce možné brát Q50 (padesátiletou vodu), lépe však Q100. abych řekl pravdu, nejsem si 100% jistý a proto počítám s Q100.
samotná MMV se pak určí (pro lávky = ne pro všechny projekty!) jako Qx+ 0.5 metru. v našem případě je tato hladina o 5 cm nižší, než výška plavebního kanálu pro dolní tok vltavy (525mm nad maximální plavební hladinou).
na obloukové konstrukce existuje zvláštní úprava, že MVV musí být minimálně ve 2/3 rozponu oblouku. dále je zde doporučení, že je vhodné počítat se zatopením maximálně 1/3 vzepětí kce. tomuto doporučení však nemohu vyhovět z (důvodu příliš) plochého oblouku. rozhodl jsem se tedy toto doporučení ignorovat.
na projekt na stavební povolení je zapotrěbí hydrologický model, který připouští mnoho vyjímek.

kritické výšky naleznete v řezu. červená křivka je nejnižší možná výška obloukové konstrukce. pro srovnání jsem v řezu nechal další vzepětí.


ps: často zaměňuji oblouk a parabolu druhého stupně, měl bych proto poznamenat, že tyto křivky jsou u vrcholu téměř totožné.

Žádné komentáře:

Okomentovat